Az Európai Unió 1996 elején célul tűzte ki, hogy az ipari terepbuszok technikáját a Közép-Kelet-Európai országokba programszerűen eljuttatja, illetve a már meglévő és majdani alkalmazások mögé - más európai országokban megszokott és bevált módon - független, non-profit tudásközpontokat állít fel.

E célból az EU INCO-Copernicus 960161 sz. projektet hozott létre:


TRAFICC = Transferring European Fieldbus Technology to Countries of Central Europe
(Európai terepbusz technológia átadása a közép-európai országoknak)

Első lépésként a három legdinamikusabban fejlődő közép-európai országot választották ki, hogy majdan a többi térségbeli ország rajtuk keresztül kapcsolódhasson a programhoz:

A program megvalósításához a kiszemelt három ország vezető felsőoktatási intézményit keresték fel. A felsőoktatási intézmények optimálisan párosítják a non-profit, cég-független, ugyanakkor nagy kompetenciájú tudásközpontok megteremtésének lehetőségét, így Nyugat-Európában is (pl. Karlsruhe, München, Bern, Bécs) ezek szokásosan a felsooktatási intézményekhez kötődnek.

Az EU a projekt irányítására a három vezető terepbusz alkalmazó ország tudásközpontjait jelölte ki:

A projekt fő célja a kijelölt három országban tudásközpontok és független demonstrációs laboratóriumok felállítása a helyi piac és ipar (gyártók, képviseletek és felhsználók) igényeihez igazodóan.