Üdvözöljük a Magyarországi Terepbusz Tudásközpont honlapján!

A Budapesti Muszaki Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszéke (korábban: Folyamatszabályozási Tanszék) a hazai felsooktatásban több évtizede vezeto helyen foglalkozik az ipari folyamatok muszerezésével és számítógépes irányításával. Kutatásaink, fejlesztéseink eredményei nemcsak az oktatásban kerültek bevezetésre, azok számos valós ipari alkalmazásban is hasznosultak. Egyik legnagyobb sikerünknek könyvelhetjük el, hogy a 80-as évek végén aktívan részt vehettünk a ma Európában egyik vezető terepi buszrendszer, a Profibus alapjainak kifejlesztésében.

A terepi buszrendszerek ma az ipar minden területén megjelennek: a különböző folyamatok szabályozása, a gyártórendszerek működtetése és az épületek automatizálása ma már elképzelhetetlen korszerű digitális terepbuszok nélkül. Eldöntött tény, hogy a hagyományos analóg távadós rendszerek felett eljárt az idő. A szabványos, gyártófüggetlen digitális terepbuszok nemcsak az érzékelők, beavatkozók és hozzájuk kapcsolódó feldolgozó, szabályozó elektronika lehetőségeit bővítik végtelenné, de a kábelezési költségek mindössze töredéke a régebbinek.

A 90-es évek elején Nyugat-Európában már szinte minden nagyobb ipari alkalmazást valamilyen terepbusszal terveztek. Ma már Európában több mint százezer sikeresen üzemelő nagy ipari alkalmazás bizonyítja e technika gazdaságosságát és létjogosultságát. Az utóbbi években hazánkban telepített nagy ipari alkalmazásokban is egyre inkább megfigyelhető a terepi buszrendszerek megjelenése. Mindemellett ezek döntő része általában külföldi know-how-ra épül, és egy átfogó, cég és gyártófüggetlen hazai tudásközpont hiányzik.

Ezek a kompetenciaközpontok Európa szerte már régóta biztosítják a gyártók és felhasználók független tanácsadását, oktatását, és akár a termékek adott buszrendszerrel való kompatibilitási vizsgálatát, véleményezését.

Egy ilyen központ létrehozására vállalkozott Tanszékünk az Európai Unió által kezdeményezett INCO-Copernicus 960161 sz. projekt (TRAFICC) keretében.