Irányítások számítógéptechnikája

1. Ismertesse a zavarjelek típusait az áramkörben való megjelenési forma szerint! Ismertesse az azonosfázisú zavarjelelnyomás növelésének módszereit! Mi az azonosfázisú zavarjelelnyomás definíciója és hogyan határozható meg aszimmetrikus földelt jelforrás és aszimmetrikus földfüggetlen védőárnyékolt jelvevő esetén.

2. Ismertesse a jelforrások, jelvevők főbb típusait, jellemzőit, összekapcsolásuk szabályait, tipikus összekapcsolási eseteket. Ismertesse a földelési típusokat és a földáramkör megszüntetésének módszereit! (Csak 1999-tôl).

3. Ismertesse a zavarjelek típusait a keletkezési ok szerint és megszüntetésük módszereit!

4. Ismertesse az analóg bemeneti modul felépítését! Részletesen ismertesse a jelcsatlakozás, a jelformáló áramkör és a méréspontváltó, az erősítő, az A/D átalakító szerepét, kialakítási lehetőségeit!

5. Ismertesse a hálózat-kimaradás elleni védelemmel ellátott memória főbb funkcionális egységeit, azok szerepét és egy ílyen modul blokkvázlatát!(csak 1999-től).

6. Ismertesse a kétállapotú bemeneti jelek csoportosítását, valamint a kétállapotú bemeneti modul telepítését, tipikus jelformáló, változásfigyelő áramköreit!

7. Ismertesse a kétállapotú kimeneti jelek csoportosítását, valamint a kétállapotú kimeneti modul felépítését, tipikus jelformáló áramköreit!

8. Ismertesse az analóg kimeneti jelek típusait, az analóg kimeneti modul felépítését, tipikus jelformáló áramköreit!

9. Ismertesse egy analóg I/O modul felépítését, eszközeit és földelési viszonyait!

10. Ismertesse a mikrokontrollerek felépítését, foglalja össze a leggyakrabban alkalmazott blokkok tulajdonságait, említsen meg néhány egyedi megoldást. (pl.:Tss400, 8x51 68hc11)!

11. A TSS400 kontroller példáján keresztül mutassa be milyen megoldásokat használnak az analóg jelek pontos mérésére (pl.: hőmérséklet mérés-- áramgenerátor, A/D átalakító, kalibrálás, linearizálás, stb.,...)!

12. Ismertesse a mikrokontrollerek (TSS400, 8x51, 68hc11) memóriáinak lehetséges tipusait, az egyes megoldások felhasználási területeit, illetve előnyét és hátrányát. Ismertesse a bővítés lehetőségeit!

13. Ismertesse az I2C bus kialakítását, jellemző tulajdonságait felhasználási lehetőségeit.(adat-és órajel, start- stopp, arbitrálás, címzés, írás-olvasás ,stb)!

14. Ismertesse a mikrokontrollerek szokásos I/O blokkjait és azok felhasználását.(párhuzamos portok , soros portok időzítők-számlálók). Ismertesse a soros fizikai interfészek tipusait és tulajdonságaikat (RS232, RS485, RS422, RS423)!

15. PLC-k definíciója, felépítése és működése.

16. Ismertesse a PLC-kben alkalmazott öndiagnosztikai módszereket!

17. Csoportosítsa a PLC-kben alkalmazott programozási nyelveket!

18. Ismertesse egy tipikus ipari irányítástechnikai rendszer hierarchikus felépítését, alkalmazható terepi- és szenzorbuszok tulajdonságait!

19. Nagymegbízhatóságú PLC-k jellemzői, PLC-k jellemzői, alkalmazásuk.